Perspectief op rouw & verlies vanuit de klassieke wijsheid tradities
Deze lezing is er een in een serie lezingen over verkenningen van rouw en verlies, beschouwd vanuit verschillende klassieke wijsheid tradities. Je bent vanaf 14u van harte welkom in de Villa, voorafgaand aan de lezing. Na afloop is er in de Villa de gelegenheid na te praten met consumpties. De lezingen worden bij een grote belangstelling gehouden in de Thuredrith aula van begraafplaats Essenhof.
Antroposofie
De antroposofie is gesticht begin vorige eeuw door Rudolf Steiner met als streven de geestelijke wereld te onderzoeken en praktisch toepasbaar te maken. Zoals gerealiseerd in de vrije scholen, de biologisch-dynamische landbouw en de antroposofische gezondheidszorg. Binnen de antroposofie komen inzichten aan bod die ook in oude hedendaagse religies bekend zijn, maar ook in oude beschavingen en mythologieën.
Hans Notenboom legt op hoofdlijnen uit hoe je dit kunt begrijpen. En gaat dan in op rouw. Het beleven van verlies heeft in de geschiedenis een grote verandering door gemaakt. Deze wordt kort geschetst om vandaar uit onze huidige tijd goed te begrijpen.
Is er ook op een andere manier te kijken naar rouw en verlies? En hoe ga je er dan mee om? Zijn er ook praktische aanwijzingen te geven over het omgaan met rouw en verlies vanuit de antroposofie? Hoe doe je dat dan hoe vind ik mijn weg daarin? Moet je dan eerst antroposoof worden of kan iedereen daar mee werken?
Met deze verkenning sluit de lezing af en dit vormt de overgang naar een gesprek. Diverse boeken liggen op een kleine boekentafel ter inzage.
Hans Notenboom (1954)
is vanaf zijn 18e jaar betrokken bij de antroposofie. Hij studeerde kunstzinnige therapie en was als zodanig actief in een eigen praktijk en op de afdeling psychiatrie in een algemeen ziekenhuis. Hij gaf veel lessen in tekenen en schilderen, kunstgeschiedenis en kleurenleer. Ook sprak hij over veel antroposofische thema’s, zowel voor een algemeen publiek als voor professionals.
Naast zijn werk als kunstzinnige therapeut was hij actief als leidinggevende in alle lagen van het management in de gezondheidszorg en het welzijn. Nu verzorgt hij nog regelmatig cursussen en lezingen en is actief als adviseur bij verschillende maatschappelijke initiatieven.
Als kunstenaar schildert hij met aquarelverf en in acryl. Zijn werk wordt regelmatig geëxposeerd in binnen- en buitenland.
Het bijwonen van de lezing is gratis, maar we vragen te overwegen een vrijwillige bijdrage te leveren, ter ondersteuning van onze activiteiten en als bijdrage voor de zaalhuur.
Reserveringen
Er kunnen (nog) geen reserveringen worden gemaakt voor dit evenement.