Villa TrösT

4 mei Herdenking – Namen en Nummers

4 mei Herdenking - Namen en Nummers

Wanneer

donderdag 04 mei 2023    
15:00 - 17:00

Waar

Villa TrösT
Dubbeldamseweg Zuid 183, Dordrecht, 3314JD

Evenement type

Namen en Nummers, het indrukwekkende 4 mei-herdenkingsproject in de Amsterdamse Oosterparkbuurt van beeldend kunstenaar Ida van der Lee, krijgt dit jaar voor de derde keer een vervolg in Dordrecht. Op deze dag herdenken we ritueel met persoonlijke, gedecoreerde naambordjes, weggevoerde Joodse Dordtenaren en brengen hen symbolisch ‘thuis’.

Herdenken

Namen en Nummers is een eigentijdse rituele vorm van herdenken. Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord, worden symbolisch ‘thuisgebracht’. In dit herdenkingsproject maken Dordtenaren houten bordjes met de namen van uit huis gehaalde Joden, om hen op 4 mei op een persoonlijke wijze, via een ritueel treinrailsparcours, als het ware terug te brengen naar hun stad.

Net als het in 2021 afgeronde Amsterdamse project, maakte Namen en Nummers ook in Dordrecht de afgelopen jaren grote indruk. Het is de ambitie van Villa TrösT om in 2023 alle Holocaust-slachtoffers uit Dordrecht op deze manier herdacht te hebben.

Naambordjes

In de weken voorafgaand aan 4 mei – van 11 april tot en met 3 mei – wordt toegewerkt naar dit collectief ritueel. Iedereen kan een naambordje maken voor een weggevoerde Joodse inwoner van Dordrecht. Je adopteert een naam/persoon en eert haar of hem met een mooi naambordje.

‘Een tijdelijk monument voor een oneindig verlies’

Online monument

Namen en Nummers heeft inmiddels een online monument. Het is de bedoeling, dat de herdachte personen en hun naambordje ook digitaal op deze website worden geplaatst. Er komt een foto van je bordje op de websites van Namen en Nummers en Joods Monument, bij de naam van de betreffende persoon.

Stappenplan

  • Als eerste haal je een naambordje op. De houten bordjes verschaffen wij en kunnen bij de Villa worden opgehaald tijdens openingstijden.
  • Daarbij wordt uit de lijst nog te herdenken personen een (of meerdere) personen gekozen.
  • Je kunt thuis het naambordje kleuren, verven, beplakken, enzovoorts. Maar de bordjes kunnen ook in de Villa worden gedecoreerd. De gepersonaliseerde bordjes kunnen tevoren worden ingeleverd of achtergelaten of kun je zelf komen leggen op 4 mei, tijdens de herdenking.
  • Op de website Namen en Nummers kun je een account aanmaken, waaraan je de gekozen persoon koppelt en waarmee je de gevonden achtergrondinformatie en een foto van het gedecoreerde bordje kunt invoeren bij zijn of haar naam en toevoegen aan het online herdenkingsmonument.
  • Je kunt op zoek gaan naar meer informatie over de te herdenken persoon. Wie was deze persoon, wat deed diegene, hoe was zijn/haar gezin of zag de straat er vroeger uit, enzovoorts. Er zijn online vele bronnen en archieven beschikbaar. Maar je kan bijvoorbeeld ook het adres bezoeken.
  • Bekijk hier een video over het proces.
  • Of bekijk eerdere artikelen over deze herdenking bij Villa TrösT.

RTV Dordrecht maakte in 2021 een impressie van de herdenking:

Impressie Namen en Nummers 2021 - RTV Dordrecht

Impressie Namen en Nummers 2021 – RTV Dordrecht

naar top