Villa TrösT

4 mei Herdenking – Namen en Nummers

4 mei Herdenking - Namen en Nummers

Wanneer

donderdag 04 mei 2023    
15:00 - 17:00

Waar

Villa TrösT
Dubbeldamseweg Zuid 183, Dordrecht, 3314JD

Evenement type

Namen en Nummers, het indrukwekkende 4 mei-herdenkingsproject in de Amsterdamse Oosterparkbuurt van beeldend kunstenaar Ida van der Lee, krijgt dit jaar voor de derde keer een vervolg in Dordrecht. Op deze dag herdenken we ritueel met persoonlijke, gedecoreerde naambordjes, weggevoerde Joodse Dordtenaren en brengen hen symbolisch ‘thuis’.

Herdenken

Namen en Nummers is een eigentijdse rituele vorm van herdenken. Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord, worden symbolisch ‘thuisgebracht’. In dit herdenkingsproject maken Dordtenaren houten bordjes met de namen van uit huis gehaalde Joden, om hen op 4 mei op een persoonlijke wijze, via een ritueel treinrailsparcours, als het ware terug te brengen naar hun stad.

Net als het in 2021 afgeronde Amsterdamse project, maakte Namen en Nummers ook in Dordrecht de afgelopen jaren grote indruk. Het is de ambitie van Villa TrösT om in 2023 alle Holocaust-slachtoffers uit Dordrecht op deze manier herdacht te hebben.

Naambordjes

In de weken voorafgaand aan 4 mei – van 11 april tot en met 3 mei – wordt toegewerkt naar dit collectief ritueel. Iedereen kan een naambordje maken voor een weggevoerde Joodse inwoner van Dordrecht. Je adopteert een naam/persoon en eert haar of hem met een mooi naambordje.

Lees hier meer over de herdenking, naambordjes en het online gedenkmonument.

‘Een tijdelijk monument voor een oneindig verlies’

RTV Dordrecht maakte in 2021 een impressie van de herdenking:

Impressie Namen en Nummers 2021 - RTV Dordrecht

Impressie Namen en Nummers 2021 – RTV Dordrecht