Villa TrösT

Artikelen

Blog

Aantekeningen voor het verplaatsen van obelisken – Arjen van Veelen

aantekeningen voor het verplaatsen van obelisken - arjen van veelen

Een mannenvriendschap van (onduidelijk) innigheid, de vriend Tomas is spannend, mysterieus, ongrijpbaar, dood. Op zoek naar wie Tomas/Alexander was komt de schrijver in Alexandrië aan, want daar onderzocht hij het leven van Alexander de Grote, en daar zouden hij en Tomas elkaar treffen. Tijdens deze queeste leer je ook de Tomas steeds beter kennen, wat hij voor de schrijver betekende en zijn plan Tomas onsterfelijk te laten worden.

Het verhaal van deze vriendschap, de gebeurtenissen in verleden en heden en de herinneringen daaraan in Alexandrië, Amerika en Amsterdam, wisselen elkaar af en worden mooi afgesloten. Dat de grondlijn van het verhaal gebaseerd is op feiten, doet hier niets aan af.

Mooi geschreven monument van een wezenlijke vriendschap die niet meer is.

MB

Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht.


Aantekeningen voor het verplaatsen van obelisken

Arjen van Veelen (1980) schrijft essays, reisverhalen en reportages voor onder meer NRC Handelsblad en De Correspondent. Hij publiceerde eerder Over rusteloosheid (longlist AKO Literatuurprijs) en En hier een plaatje van een kat (Jan Hanlo Essayprijs). Hij studeerde klassieke talen en journalistiek en werkte daarna als Amerika-correspondent en als leraar Grieks en Latijn.
In oktober 2017 verscheen zijn ijzersterk semi-autobiografisch romandebuut Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken, een persoonlijk monument voor een verloren vriendschap. Het boek haalde de Shortlist Libris Literatuurlijst en Bookspotprijs en was winnaar van de Homerusprijs en de publieksprijs BNG.

Arjen van Veelen zoekt in deze prachtige essayistische roman naar moderne manieren om betekenis te geven aan het leven en aan de dood. Tegen de achtergrond van een klassieke stad, het Vlaamse platteland en de achterbuurten van Amerika schept hij een persoonlijk monument voor een verloren vriendschap. (De Bezige Bij)

AuteurArjen van Veelen
UitgeverDe Bezige Bij
Uitgifte2017
ISBN9789023448600

Geef een reactie