Villa TrösT

Artikelen

Blog

Aan het sterfbed – Korine van Veldhuijsen

Aan het sterfbed - Korine van Veldhuijsen

Naasten vertellen over een overlijden dat hen diep heeft geraakt

Elk sterfbed is uniek zegt de schrijfster in de inleiding op haar boek, waarin naasten aan het woord komen over een stervensproces dat hen diep heeft geraakt. De royale aandacht in politiek en media voor euthanasie, voltooid leven ed. maakt dat we bijna zouden vergeten dat de meeste mensen een natuurlijke dood sterven. Over dit ‘gewone’ sterven gaan haar verhalen.

Deze verhalen zijn opgeschreven op basis van gesprekken met familieleden, vrienden, vrijwilligers en zorgprofessionals. Het resultaat is een prachtige bundel van pure verhalen, die elk op zich een intieme inkijk geven in hoe de laatste fase is verlopen.

Over het liefdevolle samenspel tussen verzorgers en ‘hun’ patiënt. Over hoe het contact zich verder verdiept in het stervensproces tussen familieleden. Over de zorg van de stervende voor de ‘achterblijvers’, de kracht van rituelen, de verschillende culturele codes rond sterven etc.
Naast pijn, angst en verdriet spreekt er ook liefde, hoop en veerkracht uit de verhalen. Het zicht op de dood verdiept het bewustzijn van het leven.

Het boek is zowel een aanrader voor wie terugkijkt op het sterven van een dierbare als ook voor wie zich op dit moment in die fase bevindt. De verhalen in hun grote diversiteit geven reliëf aan de eigen ervaringen. De lezer kan uit die diversiteit zijn of haar keuze maken op momenten dat daaraan behoefte is.

Door Leo Bedaux
Eerder gepubliceerd in Aanrader van de maand op Stichting TrösT Utrecht


Dit is geen boek om in één ruk uit te lezen maar om er telkens weer bij te pakken als je het nodig hebt.


Aan het sterfbed

Dit is een bijzonder, intiem boek over de dood. Over veelal de gewone dood waarin mensen toegroeien naar het einde en het leven langzaam loslaten. Door alle berichtgeving over euthanasie en het voltooide leven zou je bijna vergeten dat de meeste mensen (95,6% op deze natuurlijke wijze sterven.

Partners, ouders, kinderen, broers, zussen, vrienden, hospice-vrijwilligers, geestelijk verzorgers, verpleegkundigen en artsen nemen de lezer in deze bundel mee in de unieke laatste levensfase van een dierbare naaste. Zij vertellen wat dit sterfbed in henzelf en de ander heeft geraakt en wat het in beweging heeft gezet. Want zo op de drempel van de dood, als de mens op zijn kwetsbaarst is en het mysterie van het leven voelbaar wordt, kunnen alle betrokkenen intense en betekenisvolle ervaringen hebben. De verhalen geven hoop, vertrouwen en troost, niet in het minst omdat de gewone dood vaak ook als menswaardig wordt beschouwd.

Korine van Veldhuijsen is journaliste en schrijfster en geeft schrijfcursussen. Daarnaast geeft ze workshops creatief, reflectief en autobiografisch schrijven in het Schrijftheater. Zij heeft een diepe interesse in zingeving en levensbeschouwing. Eerder schreef zij ‘Hoe overleef ik mijn dood? Een boek over lijden’.

AuteurKorine van Veldhuijsen
UitgeverAnkhhermes
Uitgifte2018
ISBN9789020214925
Aan het sterfbed -  Korine van Veldhuijsen
Aan het sterfbed -  Korine van Veldhuijsen

Geef een reactie